In de bus met Vasalis

Het is dit jaar twintig jaar geleden dat dichteres M. Vasalis overleed en om dat te gedenken rijdt er op haar 109e geboortedag een dichtersbus tussen Groningen en Roden. De dichters Martin Koster en Jean Pierre Rawie zullen tijdens de rit spreken over het werk van M. Vasalis. Leidraad voor deze bijzondere rit is het gedicht ‘Rebus in de bus’ uit Vasalis’ laatste bundel De oude kustlijn: (…) ik houd van mensen in een bus, ik houd van gras en lucht. Ik rij van Groningen naar Roden. (…).

M. Vasalis, pseudoniem voor Margaretha Droogleever Fortuyn, kwam op 13 februari 1909 ter wereld te Den Haag en debuteerde in 1940 met de bundel Parken en woestijnen. Tijdens haar leven verschenen nog de bundels De vogel Phoenix (1947) en Vergezichten en gezichten (1954). Na haar overlijden in 1998 verscheen De oude kustlijn (2002). Haar werk werd bekroond met de Constantijn Huygensprijs (1974) en de P.C. Hooft-prijs (1982). Toen haar echtgenoot hoogleraar werd aan de RUG verhuisde het gezin in 1951 naar Groningen. Van 1964 tot aan haar overlijden in 1998 woonde ze in Roden.

De beginhalte van de rit is bij Theater De Winsinghhof (Brink 10) in Roden, waar de bus om 19.30 uur vertrekt. Tijdens de rit zal dichter Martin Koster het een en ander vertellen over de dichteres en voordragen uit Vasalis’ werk in het Drènts . Koster vertaalde een aantal gedichten van haar in de bundel Is ‘t vandage of gister. De bus zal via een omweg naar Groningen rijden. Daar stapt dichter/columnist Jean-Pierre Rawie in, die ingaat op zijn relatie met het werk van Vasalis en voordraagt uit zijn eigen werk. De presentatie van de avond is in handen van Joep van Ruiten, cultuurjournalist bij het Dagblad van het Noorden. Bij mooi weer is de laatste stop van de bus bij het Vasalis-gedenkteken bij Landgoed Mensinge, waarna er een afsluitend samenzijn is in De Winsinghhof.

Mensen die mee willen rijden kunnen een buskaartje kopen bij bij Boekhandel Daan Nijman te Roden (Heerestraat 87). Een buskaartje kost € 15,- per persoon, inclusief twee consumpties.

De organisatie van deze activiteit is in handen van Noordenveldleest, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Noordenveld.

Evenement-info

dinsdag 13 februari 2018
19.30 uur
Bushalte De Winsinghhof
In de bus met Vasalis